கவி

From Wiktionary, the free dictionary
Jump to navigation Jump to search

Tamil[edit]

Etymology[edit]

Borrowed from Sanskrit कवि (kavi).

Pronunciation[edit]

  • IPA(key): /kɐʋɪ/, [kɐʋi]
  • (file)

Noun[edit]

கவி (kavi) (plural கவிகள்)

  1. poem, stanza, verse
    Synonyms: செய்யுள் (ceyyuḷ), பாட்டு (pāṭṭu), கீதம் (kītam), பல்லவி (pallavi), வசனம் (vacaṉam), சரணம் (caraṇam), சங்கீதம் (caṅkītam)
  2. poet, versifier
    Synonym: புலவர் (pulavar)
  3. sage, monk
    Synonyms: முனிவர் (muṉivar), ரிஷி (riṣi), பிக்ஷு (pikṣu)

Declension[edit]

i-stem declension of கவி (kavi)
Singular Plural
Nominative கவி
kavi
கவிகள்
kavikaḷ
Vocative கவியே
kaviyē
கவிகளே
kavikaḷē
Accusative கவியை
kaviyai
கவிகளை
kavikaḷai
Dative கவிக்கு
kavikku
கவிகளுக்கு
kavikaḷukku
Genitive கவியுடைய
kaviyuṭaiya
கவிகளுடைய
kavikaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative கவி
kavi
கவிகள்
kavikaḷ
Vocative கவியே
kaviyē
கவிகளே
kavikaḷē
Accusative கவியை
kaviyai
கவிகளை
kavikaḷai
Dative கவிக்கு
kavikku
கவிகளுக்கு
kavikaḷukku
Benefactive கவிக்காக
kavikkāka
கவிகளுக்காக
kavikaḷukkāka
Genitive 1 கவியுடைய
kaviyuṭaiya
கவிகளுடைய
kavikaḷuṭaiya
Genitive 2 கவியின்
kaviyiṉ
கவிகளின்
kavikaḷiṉ
Locative 1 கவியில்
kaviyil
கவிகளில்
kavikaḷil
Locative 2 கவியிடம்
kaviyiṭam
கவிகளிடம்
kavikaḷiṭam
Sociative 1 கவியோடு
kaviyōṭu
கவிகளோடு
kavikaḷōṭu
Sociative 2 கவியுடன்
kaviyuṭaṉ
கவிகளுடன்
kavikaḷuṭaṉ
Instrumental கவியால்
kaviyāl
கவிகளால்
kavikaḷāl
Ablative கவியிலிருந்து
kaviyiliruntu
கவிகளிலிருந்து
kavikaḷiliruntu

References[edit]

  • University of Madras (1924–1936) “கவி”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press